Login
Vad är CDN – Content delivery network?

Vad är CDN – Content delivery network?

Du vaknar en dag och tänker köpa en flaska Bordeaux, det berömda franska vinet, för att fira en viktig årsdag. Vart du än bor så kommer du säkerligen inte att åka till Bordeaux för att köpa det, utan istället besöka närmaste systembolag. CDN är nätverket av de lokala butikerna som ger webbinnehåll till miljontals människor. Och som en flaska vin ifrån närmaste systembolag, om webbinnehållet är tillgängligt i närheten, blir det snabbare levererat till kunden.

En CDNs mål är därför att minimera det fysiska avståndet mellan användaren och innehållet på webbplatsen för att minska svarstiden, ( tidsramen mellan begäran om sidladdning och dess visning på skärmen) . Detta händer tack vare flera och geografiskt distribuerade servers även kallade PoPs (Points of Presence, de enskilda lokala butikerna) som lagrar en del av webbplatsens huvudsakliga innehåll, särskilt den statiska.

Enkelt exempel på Content delivery network ( CDN )

Din webbplats säljer T-shirts. Din webbserver står i Sverige. En kund från Tyskland når nu din webbplats. Det webbinnehåll han visualiserar är av olika slag. All statiskt innehåll (det vill säga innehållet som aldrig eller sällan ändras såsom navigeringsmeny, huvudbilder, javascriptfiler, videor etc) kommer att skickas från CDN servers som finns nära kunden. Det dynamiska innehållet (dvs allt som beror på användarens interaktion och föremål för ändringar) skickas direkt från servern i Sverige. Denna procedur förkortar laddningstiden på två sätt: det statiska innehållet kommer att skickas snabbare eftersom det kommer från en källa närmare kunden och samtidigt som positivt effekt av detta får huvudservern mindre belastning och kan bearbeta andra förfrågningar snabbare.

CDNs popularitet sprids snabbt. Varje gång vi går ut på nätet laddas en stor del av det innehåll vi ser från ett content delivery network. Idag använder mer än 50% av webbplatserna, bland annat Facebook, Netflix och Amazon men på minder webbplatser ökar användandet markant.

Behöver jag använda CDN?

Om din webbplats hanterar besökare från många länder och har ett större antal besökare, så ja. Utan ett content delivery network belastas huvudservern även kallas ursprungsserver hårdare och det kan ta längre tid att svara på varje enskild användares föfrågan till webbplatsen. Genom att använda ett CDN avlastar man ursprungsservers belastning och svarstider, dessutom minskar antalet misslyckade förfrågningar markant på grund av innehållet levereras från en server som finns närmare besökaren.

Skapa php info fil och få fram all information om php och dess tillbehör

I kontrollpanelen under ”server konfiguration – PHP-version” kan du enkelt se vilka versioner som finns tillgängliga. Men det kan behövas betydligt mer information än så för. Vissa tillbehör och moduler kräver speciella inställningar och extra php extensions. För att få en komplett bild av vad som finns installerat på din server skapar du enkelt en phpinfo fil som listar all data.

Skapa phpinfo fil

För att skapa en phpinfo fil, öppna din kodedior tex coda eller standard texteditor.
lägg till följande rader i dokumentet:

<?php

// Show all information, defaults to INFO_ALL
phpinfo();

?>

Döp filen till tex : phpinfo.php och ladda upp den via ftp till din din public_html mapp.

För att visa output ifrån servern, öppna webbläsaren och gå till dinurl.se/phpinfo.php

Php version webbhotell – välj själv

Vi erbjuder förnärvarande två olika php-versioner. Eftersom viss äldre php-kod inte har stöd för php7 så är php5 fortfarande standard. I kontrollpanelen ändrar du själv vilken version du vill ha. Här nedan finner du information om hur du går tillväga för att ändra php-version. Detta går att ställa på mappnivå och på så vis kan du kombinera gammal och ny kod.

Välj version

Välj php-verison under ”Server konfiguration -> PHP version”

Övriga PHP-inställningar

Inställningar för respektive version hittar du under ”Tjänster -> PHP konfiguration” i kontrollpanelen. Det php-inställningar kan även justeras via php.ini filen som du hittar u ”etc” mappen när du loggar in via FTP.

Önskemål om extra php-modul som inte finns installerad ?
Kontakta support

Har du har önskemål om en speciell version av php ?
Kontakta support

Exakt version och vilka moduler som finns installerade får du enklast fram genom att skapa en php info fil.

Tips – konvertera statisk hemsida till dynamisk

Tips – konvertera statisk hemsida till dynamisk

Att konvertera en gammal statiskt html site till något mera modernt kan vara extremt tidskrävande, speciellt om det finns många undersidor med bilder och texter som man vill behålla. Det kan vara så att sidan finns väl indexerad hos google och man är rädd att ändra för mycket med risken att tappa google ranking.



Tillvägagångssätten att konvertera en statisk sida är många och jag tänkte lista några här nedan.

  1. Website downloader
    Steg ett är att säkra informationen på den befintliga sidan. Finns FTP access så kan man alltid ladda ned filerna men det finns flera vektyg som kan hjälpa dig en del på vägen. Website downloader är en av dom. Med detta verktyg kan du ladda ner hela sidan, inklusive bilder och sedan är det bara att klippa och klistra in i den nya publiceringsverktyget.
  2. Html to wordpress converter
    Detta kan vara ett alternativ för den lite mera avancerade användaren. Det finns flera verktyg för att konvertera en statisk html sida till wordpress. Samtliga kräver iallafall grundläggande kunskaper om såväl html som wordpress.
  3. Website import
    Det enklaste alternativet är website import, ett helt nytt verktyg som konverterar alla typer av hemsidor till sitebuilder. Detta är ett mycket enkelt och kraftfullt publiceringsverktyg som passar såväl nybörjade som mera avancerade användare.

Vad är Magento?

Vad är Magento?

Magento är ett funktionsrikt och kraftfullt e-handelssystem. Om du vill skapa en webbutik, är Magento en av de bästa plattformen att välja. Strängt taget erbjuder Magento två distinkta e-handelsplattformar: Magento Community och Magento Enterprise.

1) Magento Community Edition

Magento Community är en e-handelsplattform som bygger på en öppen källkodsprogramvara (open source). Det innebär att Magento utvecklas, underhålls och uppdateras på ett gemensamt offentligt sätt och det kan laddas ner och användas gratis samt ändras utefter behov. Utvecklare kan implementera kärnfilerna och lägga till nya extra funktioner och integrationer (plug-ins) som är tillgängliga eller som egenutvecklas efter behov.

2) Magento Enterprise Edition

Magento Enterprise är baserat på den öppna gratis versionen men är en testad version som utvecklats av Magento teamet. På grund av mer funktionalitet, liksom det tekniska support som erbjuds användare, har Magento Enterprise en årlig avgift (från ca 150.000 kr för den ursprungliga version 1 och 200.000 kr för Magento 2.0). Detta är en idealisk lösning för stora företag och företag som vill ha 24/7 hjälp.

Vad är Magento fördelar?

Först och främst är Magento en skalbar plattform, redo att för er verksamhet att växa i. Lätt att ladda ner och anpassa, Magento erbjuder en mängd olika plug-ins och layouter som kan integreras med tillväxten i din katalog och för att förbättra kundernas interaktion. Dessutom har sitt e-handelssystemet stöd för ett brett utbud av betalningslösningar och integrationer till frakttjänster såsom redan från grunden. Sökmotoroptimering, exakt inventering, katalog- och klienthantering, flerspråk samt multi-valuta stöd, ett system med flera rapporter i kombination med Google Analytics: är sisst men inte minst några av grundfunktionerna i Magento.

Letar du efter fler funktioner till Magento?

Om du redan använder Magento och är i behov av fler funktioner? På https://marketplace.magento.com/ hittar du säkert mycket extra funktioner till såväl Magento community som enterprise.

Adobe förvärvar Magento

Adobe förvärvar Magento

Då står det klart att Adobe har ingått avtal om att köpa Magento commerce för $1.68 miljarder med avsikten att integrera Magento commerce i Adobe Experience Cloud. Det är intressanta uppköp av Magento och även prisutvecking, man kan väll säga att eBay inte gjorde någon bra affär när dom 2012 köpte Magento för $2.4 miljarder för att senare sälja till en grupp investerare för $925 miljoner. Men nu har alltså Adobe tagit över och vi får hoppas att de håller i ett tag. Det känns bättre att ett företag i branchen är ägare än ett investmentbolag, man vet ju vart de har sitt fokus.

Nuvarande Magento kundstock medföljer förståss och inkluderar varumärken som Canon, Helly Hansen, Paul Smith och Rosetta Stone. Adobe och Magento delar därmed gemensamma kunder, inklusive Coca-Cola, Warner Music Group, Nestlé och Cathay Pacific.

Nu hoppas vi bara att Adobe håller fast vid Magento så det blir stabilitet i ägandet som kan föra plattformen framåt.

Vad är WordPress?

Vad är WordPress?

Vad är WordPress? WordPress är ett av de vanligaste webbpubliceringsverktygen eller content managment system på Engelska (CMS). Det kan användas för att skapa företagswebbplatser, e-handels webbshops, bloggar, forum, sociala nätverk och mycket mer. För att ge en uppfattning om dess popularitet används den av 30 procent av de 10 miljoner största webbplatserna (april 2018), inklusive Facebook, LinkedIn, eBay, New York Times, CNN och Microsoft.

Men vad gör det så populärt i jämförelse med andra CMS?

Först och främst är det helt gratis eftersom det är ett Open Source-projekt: många volontärer från hela världen håller ständigt på att upprätthålla och förbättra WordPress-programvaran. Dessutom installeras WordPress mjukvaran online och du behöver alltså inte installera någonting på din lokala enhet (ja, även iPhones och Androids-telefoner) eftersom WordPress installeras direkt på webbhotellsservern. Då är det mycket flexibelt och i stor utsträckning tack vare tusentals teman och plugins.

Och hur fungerar det?

I början av internetboomen skrevs webbplatser manuellt i programmeringsspråk som HTML, PHP och CSS för att tillåta en webbläsare att läsa dessa koder och göra dem i en text-, bild- eller sidlayoutvisning. Denna process kan idag överhoppas av personer som inte är så säkra på programmeringskoder genom att använda ett publiceringsverktyg som till exempel WordPress. WordPress kommer att göra det jobbet för dig. Som en konsekvens kan du genom ett enkelt gränssnitt som erbjuder tusentals design mallar att välja mellan. Dessa är kända som teman och plugins (WordPress erbjuder mer än 2600 teman och 31000 plugins tillgängliga gratis) samt ytterliggare 1000-tals som du kan betala för. De är båda arkitektoniska mallar som till exempel kan ändra webbsidans layout utan att ändra textinnehållet eller lägga till en funktion som till exempel ett navigeringsfält.

Vill du skapa din egen hemsida? WordPress är det rätta svaret för att ge din webbplats något utseende du vill utan att behöva lära sig programmeringskoder. Med vårt webbhotell för WordPress får du en blixtsnabb sida som ger dig bättre möjligheter att lyckas online.

Vad ska man tänka på när man väljer webbhotell?

Vad ska man tänka på när man väljer webbhotell?

Det bästa svaret är att fråga dig själv ett par frågor:

  1. Vilken typ av webbplats vill jag ha? Kommer det att vara en statisk webbplats med information om ditt eget företag, en blogg tillägnad din favorit hobby, eller en etablerad e-handel med många kunder per dag eller kanske en ny affärsidé?
  2. Hur är mina IT-kompetens? Är jag en nybörjare, en kunnig användare eller något däremellan?

Dessa två frågor kan guida dig till olika typer av tjänster och relaterade typer av webbhotell typer. Följande lista täcker de vanligaste alternativen:

  • Delad server (för nybörjare / bloggar / småföretag, ekonomisk lösning)
  • Dedikerad hosting (för professionella användare och stora webbplatser / komplex verksamhet )
  • VPS hosting ( Något mittemellan de tidigare två )
  • Managed hosting ( för specifik mjukvara som tex. som WordPress, Joomla, Drupal )

 
Innan jag introducerar dessa fyra webbhotell, föreställ dig bara ett semesterhus och gå igenom de olika möjligheterna.

 

Shared hosting / Delad server

Med ”delad hosting” kommer du att dela hus med andra valda av hyresvärden. Det är ett billigare budget alternativ och du kommer att betala från 50 kr per månad, men du kan komma att påverkas av någon annans beteende. Webbhotellets server kommer delas med flera hundra andra och detta kan sakta ner din webbplats. Ändå är det ett bra val för dem som vill testa en ny verksamhet, att ha en blogg eller webbplats för att informationen till skrattretande priser.

Det här kan vara ditt första steg i händelse av en uppstartsaktivitet: och det är lätt att uppgradera efteråt i händelse av en framgångsrik verksamhet.

Dedikerad server hosting

Om du har IT kompetens och en etablerad aktivitet, ”dedikerad server” gör att du kan ha en server till ert förfogande. Du kommer att hyra hus för dig själv och bara din familj. Detta val möjliggör helt anpassade och flexibla inställningar, snabbare prestanda och en högre säkerhetsnivå.

Dedikerad hosting är därför den mest tillförlitliga tjänsten tack vare den exklusiva förhållandet mellan webbvärden och ägaren av webbplatsen.

VPS hosting

Med en ”Virtual Private Server Hosting” du vill välja en lägenhet inne i ett semesterhus. Tekniskt sett kommer du att dela samma server med andra webbplatser 10-20 men själva servern kommer att delas i flera ”virtuella” privata servrar. Det innebär att du kommer att ha en total administrativ kontroll över mjukvaran (IT kompetens kommer att krävas) och du kommer att hålla kostnaderna nere och ändå ha frihet att anpassa din tjänst.

Detta alternativ är idealiskt för webbplatsägare med viss IT kompetens som till låg kostnad får de ekonomiska fördelarna med en ”delad hosting” men med flexibiliteten hos en av en dedikerad server.

Managed hosting

Låt oss säga att du vill ha en semester hus för dig själv, men du inte har tillräckligt med kunskap om omgivningen: ditt val ska i så fall vara ”managed hosting” Webbhotellet kommer att erbjuda daglig underhåll och support. Det är som att ha en privat guide, om du behöver förslag eller stöter på problem, kan du fråga hen om hjälp och råd.

Vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida?

Vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida?

Även om skindnaden ibland kan vara hårfin mellan en blogg och en webbplats, är det möjligt att definiera två motsatta och permanenta funktioner som visar deras avvikelser.

1) Interaktion vs statisk

En blogg (webblogg = blogg) har en dubbel interaktion: innehållsuppfriskningen och besökarnas interaktion. Medan författaren erbjuder en kostnadskrävande uppdatering av det valda ämnet – vilket ofta är mycket definierat (hälsa och fitness efter 50-talet, reser på budget, snabba recept från jobbet etc.) – besökare uppmanas att lämna kommentarer och att prenumerera till nyhetsbrevet för att hålla sig uppdaterad med sitt favoritämne. Artiklarna på bloggen (inlägg) visas på webbsidan i en omvänd kronologisk (senaste till äldsta) ordning. Besökarnas kommentarer anges under det relaterade inlägget (i omvänd kronologisk ordning) och de är ibland synliga endast för medlemmarna. Ett regelbundet uppdaterat innehåll är ett exempel på en blomstrande blogg.

En webbplats är en samling av flera och relaterade webbsidor, vanligtvis indexerade på en huvudsida. Huvudinnehållet på en webbplats förblir i allmänhet densamma och alla interaktioner med besökare är huvudsakligen isolerade på en intern sida på webbplatsen (ibland en blogg, ibland en kontaktsida med ett formulär som fyller upp) som delar samma domännamn. Webbplatser uppdateras från tid till annan på grund av affärsändringar, layoutförbättringar, allmänna uppdateringar, företagets villkor etc.

2) Enkelhet mot komplexitet

Som en följd av den första punkten erbjuder en blogg en enkel navigering: en enda sida med inlägg i omvänd kronologisk ordning och en arkivsektion som listar inlägg i kategorier och underkategorier (datum, författare, ämne, taggar). Tvärtom är huvudsyftet med en webbplats att surfa på de olika sidorna, vilket kan innefatta en webbutik, multimediamaterial eller externa länkar till sponsorer. Även språket som används är en återspegling av denna huvudskillnad: en blogg är mycket mer oformalt skriftlig än en webbplats.

Som en sammanfattning jämförs dessa onlinemedier med de gamla:

En blogg är en modern tidning. den skriver om specifika ämnen som delar en gemensam synvinkel med interaktiva besökare istället för passiva läsare.

En webbplats är en tv-kanal: den förbereder dig för en show och berättar, se till att du inte blir uttråkad och börjar zappa någon annanstans.

Hur fungerar webbhotell?

Hur fungerar webbhotell?

Webbhotell är en term som beskriver den datanätverksinfrastruktur som krävs för att skapa en webbplats och relaterade e-postkonton. Denna tjänst tillhandahålls av en kraftfull uppsättning datorer som heter servrar som tilldelas i en särskild byggnad som heter datacenter. Datacentret underhålls dygnet runt av kvalificerad tekniker. Servern som kommer att tilldelas din webbplats kommer att ge diskutrymme och bandbredd, det nödvändiga minnet för att köra och underhålla säkerhetskopiering av dina data och trafikåtkomst till din webbplats. Den kommer också att lagra alla dina webbplatsfiler (HTML-filer, CSS-filer, bilder, foton etc.) i en dedikerad mapp för att befria dina egna datorer från en stor mängd data.

När du anlitar ett företag för att lägga dina filer på sin webbserver köper du en webbhotell. De ”värd” din webbplats på sina servrar.

Enkelt sagt, servern som tillhandahålls av webbhotell kommer att vara maskinvaruhuset för programvaran på din webbplats!