Login
Vad är Magento?

Vad är Magento?

Magento är ett funktionsrikt och kraftfullt e-handelssystem. Om du vill skapa en webbutik, är Magento en av de bästa plattformen att välja. Strängt taget erbjuder Magento två distinkta e-handelsplattformar: Magento Community och Magento Enterprise.

1) Magento Community Edition

Magento Community är en e-handelsplattform som bygger på en öppen källkodsprogramvara (open source). Det innebär att Magento utvecklas, underhålls och uppdateras på ett gemensamt offentligt sätt och det kan laddas ner och användas gratis samt ändras utefter behov. Utvecklare kan implementera kärnfilerna och lägga till nya extra funktioner och integrationer (plug-ins) som är tillgängliga eller som egenutvecklas efter behov.

2) Magento Enterprise Edition

Magento Enterprise är baserat på den öppna gratis versionen men är en testad version som utvecklats av Magento teamet. På grund av mer funktionalitet, liksom det tekniska support som erbjuds användare, har Magento Enterprise en årlig avgift (från ca 150.000 kr för den ursprungliga version 1 och 200.000 kr för Magento 2.0). Detta är en idealisk lösning för stora företag och företag som vill ha 24/7 hjälp.

Vad är Magento fördelar?

Först och främst är Magento en skalbar plattform, redo att för er verksamhet att växa i. Lätt att ladda ner och anpassa, Magento erbjuder en mängd olika plug-ins och layouter som kan integreras med tillväxten i din katalog och för att förbättra kundernas interaktion. Dessutom har sitt e-handelssystemet stöd för ett brett utbud av betalningslösningar och integrationer till frakttjänster såsom redan från grunden. Sökmotoroptimering, exakt inventering, katalog- och klienthantering, flerspråk samt multi-valuta stöd, ett system med flera rapporter i kombination med Google Analytics: är sisst men inte minst några av grundfunktionerna i Magento.

Letar du efter fler funktioner till Magento?

Om du redan använder Magento och är i behov av fler funktioner? På https://marketplace.magento.com/ hittar du säkert mycket extra funktioner till såväl Magento community som enterprise.

Adobe förvärvar Magento

Adobe förvärvar Magento

Då står det klart att Adobe har ingått avtal om att köpa Magento commerce för $1.68 miljarder med avsikten att integrera Magento commerce i Adobe Experience Cloud. Det är intressanta uppköp av Magento och även prisutvecking, man kan väll säga att eBay inte gjorde någon bra affär när dom 2012 köpte Magento för $2.4 miljarder för att senare sälja till en grupp investerare för $925 miljoner. Men nu har alltså Adobe tagit över och vi får hoppas att de håller i ett tag. Det känns bättre att ett företag i branchen är ägare än ett investmentbolag, man vet ju vart de har sitt fokus.

Nuvarande Magento kundstock medföljer förståss och inkluderar varumärken som Canon, Helly Hansen, Paul Smith och Rosetta Stone. Adobe och Magento delar därmed gemensamma kunder, inklusive Coca-Cola, Warner Music Group, Nestlé och Cathay Pacific.

Nu hoppas vi bara att Adobe håller fast vid Magento så det blir stabilitet i ägandet som kan föra plattformen framåt.

Vad är WordPress?

Vad är WordPress?

Vad är WordPress? WordPress är ett av de vanligaste webbpubliceringsverktygen eller content managment system på Engelska (CMS). Det kan användas för att skapa företagswebbplatser, e-handels webbshops, bloggar, forum, sociala nätverk och mycket mer. För att ge en uppfattning om dess popularitet används den av 30 procent av de 10 miljoner största webbplatserna (april 2018), inklusive Facebook, LinkedIn, eBay, New York Times, CNN och Microsoft.

Men vad gör det så populärt i jämförelse med andra CMS?

Först och främst är det helt gratis eftersom det är ett Open Source-projekt: många volontärer från hela världen håller ständigt på att upprätthålla och förbättra WordPress-programvaran. Dessutom installeras WordPress mjukvaran online och du behöver alltså inte installera någonting på din lokala enhet (ja, även iPhones och Androids-telefoner) eftersom WordPress installeras direkt på webbhotellsservern. Då är det mycket flexibelt och i stor utsträckning tack vare tusentals teman och plugins.

Och hur fungerar det?

I början av internetboomen skrevs webbplatser manuellt i programmeringsspråk som HTML, PHP och CSS för att tillåta en webbläsare att läsa dessa koder och göra dem i en text-, bild- eller sidlayoutvisning. Denna process kan idag överhoppas av personer som inte är så säkra på programmeringskoder genom att använda ett publiceringsverktyg som till exempel WordPress. WordPress kommer att göra det jobbet för dig. Som en konsekvens kan du genom ett enkelt gränssnitt som erbjuder tusentals design mallar att välja mellan. Dessa är kända som teman och plugins (WordPress erbjuder mer än 2600 teman och 31000 plugins tillgängliga gratis) samt ytterliggare 1000-tals som du kan betala för. De är båda arkitektoniska mallar som till exempel kan ändra webbsidans layout utan att ändra textinnehållet eller lägga till en funktion som till exempel ett navigeringsfält.

Vill du skapa din egen hemsida? WordPress är det rätta svaret för att ge din webbplats något utseende du vill utan att behöva lära sig programmeringskoder. Med vårt webbhotell för WordPress får du en blixtsnabb sida som ger dig bättre möjligheter att lyckas online.

Vad ska man tänka på när man väljer webbhotell?

Vad ska man tänka på när man väljer webbhotell?

Det bästa svaret är att fråga dig själv ett par frågor:

 1. Vilken typ av webbplats vill jag ha? Kommer det att vara en statisk webbplats med information om ditt eget företag, en blogg tillägnad din favorit hobby, eller en etablerad e-handel med många kunder per dag eller kanske en ny affärsidé?
 2. Hur är mina IT-kompetens? Är jag en nybörjare, en kunnig användare eller något däremellan?

Dessa två frågor kan guida dig till olika typer av tjänster och relaterade typer av webbhotell typer. Följande lista täcker de vanligaste alternativen:

 • Delad server (för nybörjare / bloggar / småföretag, ekonomisk lösning)
 • Dedikerad hosting (för professionella användare och stora webbplatser / komplex verksamhet )
 • VPS hosting ( Något mittemellan de tidigare två )
 • Managed hosting ( för specifik mjukvara som tex. som WordPress, Joomla, Drupal )

 
Innan jag introducerar dessa fyra webbhotell, föreställ dig bara ett semesterhus och gå igenom de olika möjligheterna.

 

Shared hosting / Delad server

Med “delad hosting” kommer du att dela hus med andra valda av hyresvärden. Det är ett billigare budget alternativ och du kommer att betala från 50 kr per månad, men du kan komma att påverkas av någon annans beteende. Webbhotellets server kommer delas med flera hundra andra och detta kan sakta ner din webbplats. Ändå är det ett bra val för dem som vill testa en ny verksamhet, att ha en blogg eller webbplats för att informationen till skrattretande priser.

Det här kan vara ditt första steg i händelse av en uppstartsaktivitet: och det är lätt att uppgradera efteråt i händelse av en framgångsrik verksamhet.

Dedikerad server hosting

Om du har IT kompetens och en etablerad aktivitet, “dedikerad server” gör att du kan ha en server till ert förfogande. Du kommer att hyra hus för dig själv och bara din familj. Detta val möjliggör helt anpassade och flexibla inställningar, snabbare prestanda och en högre säkerhetsnivå.

Dedikerad hosting är därför den mest tillförlitliga tjänsten tack vare den exklusiva förhållandet mellan webbvärden och ägaren av webbplatsen.

VPS hosting

Med en “Virtual Private Server Hosting” du vill välja en lägenhet inne i ett semesterhus. Tekniskt sett kommer du att dela samma server med andra webbplatser 10-20 men själva servern kommer att delas i flera “virtuella” privata servrar. Det innebär att du kommer att ha en total administrativ kontroll över mjukvaran (IT kompetens kommer att krävas) och du kommer att hålla kostnaderna nere och ändå ha frihet att anpassa din tjänst.

Detta alternativ är idealiskt för webbplatsägare med viss IT kompetens som till låg kostnad får de ekonomiska fördelarna med en “delad hosting” men med flexibiliteten hos en av en dedikerad server.

Managed hosting

Låt oss säga att du vill ha en semester hus för dig själv, men du inte har tillräckligt med kunskap om omgivningen: ditt val ska i så fall vara “managed hosting” Webbhotellet kommer att erbjuda daglig underhåll och support. Det är som att ha en privat guide, om du behöver förslag eller stöter på problem, kan du fråga hen om hjälp och råd.

Vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida?

Vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida?

Även om skindnaden ibland kan vara hårfin mellan en blogg och en webbplats, är det möjligt att definiera två motsatta och permanenta funktioner som visar deras avvikelser.

1) Interaktion vs statisk

En blogg (webblogg = blogg) har en dubbel interaktion: innehållsuppfriskningen och besökarnas interaktion. Medan författaren erbjuder en kostnadskrävande uppdatering av det valda ämnet – vilket ofta är mycket definierat (hälsa och fitness efter 50-talet, reser på budget, snabba recept från jobbet etc.) – besökare uppmanas att lämna kommentarer och att prenumerera till nyhetsbrevet för att hålla sig uppdaterad med sitt favoritämne. Artiklarna på bloggen (inlägg) visas på webbsidan i en omvänd kronologisk (senaste till äldsta) ordning. Besökarnas kommentarer anges under det relaterade inlägget (i omvänd kronologisk ordning) och de är ibland synliga endast för medlemmarna. Ett regelbundet uppdaterat innehåll är ett exempel på en blomstrande blogg.

En webbplats är en samling av flera och relaterade webbsidor, vanligtvis indexerade på en huvudsida. Huvudinnehållet på en webbplats förblir i allmänhet densamma och alla interaktioner med besökare är huvudsakligen isolerade på en intern sida på webbplatsen (ibland en blogg, ibland en kontaktsida med ett formulär som fyller upp) som delar samma domännamn. Webbplatser uppdateras från tid till annan på grund av affärsändringar, layoutförbättringar, allmänna uppdateringar, företagets villkor etc.

2) Enkelhet mot komplexitet

Som en följd av den första punkten erbjuder en blogg en enkel navigering: en enda sida med inlägg i omvänd kronologisk ordning och en arkivsektion som listar inlägg i kategorier och underkategorier (datum, författare, ämne, taggar). Tvärtom är huvudsyftet med en webbplats att surfa på de olika sidorna, vilket kan innefatta en webbutik, multimediamaterial eller externa länkar till sponsorer. Även språket som används är en återspegling av denna huvudskillnad: en blogg är mycket mer oformalt skriftlig än en webbplats.

Som en sammanfattning jämförs dessa onlinemedier med de gamla:

En blogg är en modern tidning. den skriver om specifika ämnen som delar en gemensam synvinkel med interaktiva besökare istället för passiva läsare.

En webbplats är en tv-kanal: den förbereder dig för en show och berättar, se till att du inte blir uttråkad och börjar zappa någon annanstans.

Hur fungerar webbhotell?

Hur fungerar webbhotell?

Webbhotell är en term som beskriver den datanätverksinfrastruktur som krävs för att skapa en webbplats och relaterade e-postkonton. Denna tjänst tillhandahålls av en kraftfull uppsättning datorer som heter servrar som tilldelas i en särskild byggnad som heter datacenter. Datacentret underhålls dygnet runt av kvalificerad tekniker. Servern som kommer att tilldelas din webbplats kommer att ge diskutrymme och bandbredd, det nödvändiga minnet för att köra och underhålla säkerhetskopiering av dina data och trafikåtkomst till din webbplats. Den kommer också att lagra alla dina webbplatsfiler (HTML-filer, CSS-filer, bilder, foton etc.) i en dedikerad mapp för att befria dina egna datorer från en stor mängd data.

När du anlitar ett företag för att lägga dina filer på sin webbserver köper du en webbhotell. De “värd” din webbplats på sina servrar.

Enkelt sagt, servern som tillhandahålls av webbhotell kommer att vara maskinvaruhuset för programvaran på din webbplats!

Vad är webbhotell?

Vad är webbhotell?

Låt oss säga att du vill bygga ett hus. Det spelar ingen roll om det är stort eller litet, spelar ingen roll om på toppen av en kulle eller med havsutsikt. Det kommer att bli ditt hem, din drömställe. Och du behöver en besiktningsman för att få dina drömmar att bli sanna.

Låt oss nu säga att du har en verksamhet. Det spelar ingen roll om det är stort eller litet, spelar ingen roll om det är ett företag eller din favorithobby. Du vill vara på webben, antingen bara att berätta för folk “Hej, kolla på mig, jag är på nätet”, eller starta en e-handelswebbplats och fokusera på framgång. Och du behöver fortfarande en besiktningsman för att få dina drömmar att bli sanna.

Webbhotell är en tjänst som gör att du kan lägga upp en webbplats på Internet. Det tillhandahålls av ett företag som har tillgång till teknik och tjänster som behövs för att webbplatsen ska kunna ses på Internet.

Du kanske har kompetens att bygga din egen hemsida: eller hur man väljer ett bra domännamn, hur man projektleder webbutvecklare eller till och med hur man hanterar HTML- och CSS-markeringar för att skapa en snygg webbsida. Men ändå, om du den tekniska kompetens som krävs för mjukvaran på en webbserver, kommer du inte att få bandbredd och stabilitet som krävs för att driva en kommersiell webbplats.

Ett webbhotell kommer att vägleda dig vid skapande och underhåll av din webbplats, ta dig i handen som en bra besiktningsman skulle göra när du bygger ett hus.

WordPress https – Hur man installerar ssl för wordpress sida i 6 enkla steg

WordPress https – Hur man installerar ssl för wordpress sida i 6 enkla steg

Vad du behöver göra för att få din WordPress-webbplats att köra SSL. Wordpress https förklarat i några enkla steg.

Det är enkelt att installera ssl för så att din wordpress sida visas som https istället för http så länge som ditt webbhotell stödjer detta.

 1. Först måste du köpa ett SSL-certifikat för din domän, du kan också välja att använda ett gratis alternativ som heter Letsencrypt. Inte alla webbhotell stöder det, men det skulle vara värt att undersöka om din budjet är bekränsad.
 2. Installera certifikatet på ditt webbhotells server, detta görs i din kontrollpanel.
 3. Gör en ordentlig test av certifikatet, ssllabs ger gratis verktyg för att testa din webbplats.
 4. När du har bekräftat att ditt certifikat är korrekt installerat på servern kan du nu gå vidare och logga in på wordpress. Det finns flera sätt för att säkerställa att hela siten kommer använda sig av ssl. https istället för http, men det enklaste sättet är att använda ett plugin på din webbplats. En plugin som vi har testat och kan rekommendera är Really Simple SSL
 5. Nu kan du bara besöka din wordpress-sida och du bör se att alla sidor omdirigeras till https: // istället för http: //.
 6. Om du använder Google Webmaster Tools ( vilket du ska göra ) måste du också lägga till https-versionen för webbplatsen samt uppdatera din webplatskarta med webbadresser som innehåller https: //

Från 2018 rekommenderar vi SSL certifikat till samtliga kunder, även de som inte hanterar känslig information. Vi erbjuder därför gratis WordPress https till våra kunder genom Let¨s encrypt. Let’s Encrypt certifikatet beställs och installeras enkelt direkt från kontrollpanelen och är kompatibelt med samtliga våra webbhotell. Du behöver alltså inte använda dig av vår WordPress optimerade hosting för att ta del av detta gratis erbjudande.

Konfigurera Samsung S5 för e-post

Konfigurera Samsung S5 för e-post

Denna steg för steg guide beskriver hur du ställen in din samsung telefon för att skicka och ta emot e-post från dina e-postkonton.

1. Börja med att öppna E-post

 • Tryck på Program.
 • Tryck på E-post.

2. Ange e-postadress

 • Ange din e-postadress.
OBS ! Om du redan har ett e-postkonto i telefonen ska du istället göra följande:
Tryck på menyikonen.
Tryck på Inställningar.
Tryck på Hantera konton.
Tryck på ikonen för lägg till konto.
Ange din e-postadress.

3. Ange lösenord

 • Tryck på Lösenord och ange lösenordet till ditt e-postkonto.
 • Tryck på Nästa.
Om skärmen visar att ditt e-postkonto redan finns ska du följa skärmens anvisningar för att välja ytterligare inställningar och avsluta inställningarna.

4. Välj servertyp

 • Tryck på IMAP-konto.

5. Ange ditt användarnamn

 • Tryck på fältet under “Användarnamn” och ange användarnamn till ditt e-postkonto.

6. Ange ingående server

 • Tryck på fältet under “IMAP-server” och ange namnet på din e-postserver för ingående e-post som du fått av oss.

7. Inaktivera kryptering av ingående e-post

 • Tryck på rullgardinsmenyn under “Säkerhetstyp”.
 • Tryck på Ingen.

8. Ange ingående portnummer

 • Tryck på fältet under “Port” och skriv 143

9. Aktivera eller inaktivera radering av e-post på server

 • Tryck på rullgardinsmenyn under “Radera e-post från servern”.
 • Tryck på Aldrig eller Vid borttagning från Inkorgen.
 • Tryck på Nästa.

10. Ange utgående server

 • Tryck på fältet under “SMTP server” och ange namnet på din e-postserver för utgående e-post som du fått av oss. ( detta är oftast samma som för inkommande )

11. Inaktivera kryptering av utgående e-post

 • Tryck på rullgardinsmenyn under “Säkerhetstyp”.
 • Tryck på SSL.

12. Ange utgående portnummer

 • Tryck på fältet under “Port” och skriv 465.

13. Inaktivera SMTP-godkännande

 • Tryck på Kräv inloggning. tills skärmen visar att funktionen visar “lösenord”
 • Tryck på Nästa.

14. Välj inställning för kontroll av ny e-post

 • Tryck på rullgardinsmenyn under “Synkroniseringsschema”.
 • Tryck på Manuellt eller den intervall du vill använda.
 • Tryck på rullgardinsmenyn under “Högbelastningsschema”.
 • Tryck på Manuellt eller den intervall du vill använda.

15. Aktivera eller inaktivera synkronisering av e-post

 • Tryck på Synkronisera E-post för att aktivera eller inaktivera funktionen.

16. Aktivera eller inaktivera meddelande om ny e-post

 • Tryck på Meddela mig när e-post kommer in för att aktivera eller inaktivera funktionen.
 • Tryck på Nästa.

17. Ange namn på e-postkonto

 • Tryck på fältet under “Ge kontot ett namn (valfritt)” och ange namnet på e-postkontot.

18. Ange avsändarnamn

 • Tryck på fältet under “Ditt namn (visas i utgående meddelanden)” och ange det önskade avsändarnamnet.

19. Avsluta inställningar

 • Tryck på Klar.
 • Vänta ett ögonblick medan telefonen hämtar e-post.

20. Återvänd till startskärmen

 • Tryck på hemknappen för att avsluta och återvända till startskärmen.